ARTIKEL | 5 juni 2019

Seminarium: Schysst offentlig upphandling av IT-produkter

Är du upphandlare, strateg eller beslutsfattare på en upphandlande myndighet? Välkommen till ett seminarium om risker i IT-sektorn den 16 september!

Sandaler för kvinnor Sexiga höga klackar Stiletto Open Toe mocka Vilda kvinnoskor
YDN Woherrar Floral Print Ankle Strap Flats Sandaler med Slingback Open Toe Casual gående skor
Shrinking space
Adidas Woherrar Cosmic 2 SL springaning skor Blk Slvar 6 M USA
ARTIKEL | 15 maj 2019

Australisk retro Max grå

I Ecuador riskerar MR- och miljöförsvararen Jorge Acosta åtal för att ha skapat ”ekonomisk panik” . Detta efter att ha rapporterat om dåliga arbetsvillkor för arbetare i banansektorn och om produktionens negativa påverkan på miljön.

TiandaoMXL Mans Driver Penny Loafers mocka Genuine läder Boat Mocasins Rubber Studs Sole
Put Woherrar Round Closed Toe High -top Low klackar Fast Imiterad mocka stövlar Make ICT Fair
ARTIKEL | 7 maj 2019

Copper with a Cost – film om kopparutvinning i Zambia

Swedwatchs film ”Copper with a Cost” illustrerar hur brytning av koppar fått negativa konsekvenser för miljö och människor i Zambia.

STEVEN av Steve Madden kvinnor Vexen Dress Sandal Teman
  • Arbetsvillkor
  • Högrisk- och konfliktområden
  • Utsatta grupper
  • Miljö och klimat
  • Lokalsamhällens rättigheter
  • Offentlig upphandling
Giani Bernini kvinnor Boelyn Closed Toe Knee High mode stövlar svart Storlek 7.5

Arbetsvillkor

I de globala leverantörsleden är risken för kränkningar av mänskliga rättigheter stor. Dessutom krymper många MR- och miljöförsvarares möjligheter att verka. Företag har ansvar att förhindra kränkningar i alla delar av sin verksamhet.

Läs mer om Arbetsvillkor
”Easy Spirit ” Cedar Woherrar Slip on 9 B (M) US Navy

Högrisk- och konfliktområden

I områden där det råder krig och konflikt, eller där staten är svag, är risken att mänskliga rättigheter kränks förhöjd. Det ställer stora krav på företag med verksamhet i sådana områden att känna till och hantera riskerna.

Läs mer om Högrisk- och konfliktområden
Sommar Sandaler Gladiator High klackar Kvinnor Sexiga Front Open Cross Strap Stilettos Pumpar Genova skor kvinna Ankle Cool stövlar
Nine West kvinnor Owen Patent mode skor
KJB -skor Brush läder Ankle stövlar for män Work Utility Footwear Lace Up Martin Boot Round Toe Cowboy Motorcycle stövlar
GanSouy herr Amry Hiking stövlar militära taktiska stridskängor mot Trötthet Säkerhetsskor Treking skor High gående Promänad Slinging skor

Utsatta grupper

Vissa grupper löper större risk att påverkas negativt av företags verksamhet än andra. Det kan handla om barn, ursprungsfolk eller migrantarbetare. Oavsett vilka de är, har företag ett ansvar att förhindra att deras rättigheter kränks.

Läs mer om Utsatta grupper
T -JULY kvinnor mode Winter Round Toe stövlar Ladies Flat med bekväm Zipper Behåll varma kalvstövlar
Loriblå 6458 Svart Italiensk Designer Dress kvinnor Pump skor

Miljö och klimat

Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar och nära sammanlänkade med påverkan på mänskliga rättigheter. Företag har ett ansvar att förhindra att de bidrar till miljöförstöring och klimatförändringar.

Fall av England s fritidssko Trend för läderskor för män
Gnarly Tees Woherrar swimmingpool skor High Top
Rachel Zoe Woherrar Twiggy 2 modeboot

Lokalsamhällens rättigheter

Stora projekt som gruvnäring eller dammbyggen tvingar ofta människor att flytta. Samhällen som berörs av ett företags verksamhet har rätt att bli tillfrågade innan nya projekt startar och de som påverkas negativt har rätt till skälig kompensation.

Läs mer om Lokalsamhällens rättigheter
svart Shengjuanseng Business Casual Mans skor, Andable skor herrar Mans skor, Versaile Set of Feet, Mode (Färg svart, Storlek 41) Sparrow sommar Slippers Stiletto klackar Kitten Heel Sandal Mother Birthday Party skor Evening Party Club skor

Offentlig upphandling

Den offentliga sektorn upphandlar varje år varor och tjänster för miljarder. Staten, kommunerna och landstingen har ett särskilt ansvar att se till att det som köps in är hållbart producerat. De har också stora möjligheter att värna mänskliga rättigheter och miljö i produktionen genom att ställa krav.

Läs mer om Offentlig upphandling