ARTIKEL | 5 juni 2019

Seminarium: Schysst offentlig upphandling av IT-produkter

Är du upphandlare, strateg eller beslutsfattare på en upphandlande myndighet? Välkommen till ett seminarium om risker i IT-sektorn den 16 september!

Teva Woherrar SANBORN SANDAL Sandals
Tory Burch Twiggie Wedge 65mm Pump Läder TB Logo
Shrinking space
Claqua Ftwwht Csvart adidas Swift springa Pk W kvinnor Cq2034
ARTIKEL | 15 maj 2019

Zoot M. billsbad, M än livrem 65533;65533;springaning skor

I Ecuador riskerar MR- och miljöförsvararen Jorge Acosta åtal för att ha skapat ”ekonomisk panik” . Detta efter att ha rapporterat om dåliga arbetsvillkor för arbetare i banansektorn och om produktionens negativa påverkan på miljön.

Btrada kvinnor Comfortable Sequins Heeled Sandals sommar Open Toe Ankle Strap Wedge Mode Dress skor
Adidas - Box Hog 2 - BA7928 Make ICT Fair
ARTIKEL | 7 maj 2019

Copper with a Cost – film om kopparutvinning i Zambia

Swedwatchs film ”Copper with a Cost” illustrerar hur brytning av koppar fått negativa konsekvenser för miljö och människor i Zambia.

Rip Curl - mänyer Raglan Teman
  • Arbetsvillkor
  • Högrisk- och konfliktområden
  • Utsatta grupper
  • Miljö och klimat
  • Lokalsamhällens rättigheter
  • Offentlig upphandling
JKLSNMA vandrande skor ny Version Militär taktisk attackpack Sling backpack Vattensäker ryggsäck Army väska for utomhus Hiking Camping 40L

Arbetsvillkor

I de globala leverantörsleden är risken för kränkningar av mänskliga rättigheter stor. Dessutom krymper många MR- och miljöförsvarares möjligheter att verka. Företag har ansvar att förhindra kränkningar i alla delar av sin verksamhet.

Läs mer om Arbetsvillkor
GTVERNH Woherrar skor slips -up kort stövlar sammet Round Head Martin stövlar 11Cm Vattensäker plattform Elastiskt bälte Fine klackar High klackar Woherrar skor Mode

Högrisk- och konfliktområden

I områden där det råder krig och konflikt, eller där staten är svag, är risken att mänskliga rättigheter kränks förhöjd. Det ställer stora krav på företag med verksamhet i sådana områden att känna till och hantera riskerna.

Läs mer om Högrisk- och konfliktområden
Lätta äkta Cow läder män s Loafers Mode Handgjorda Mockasiner Mjuk Läder blå glid på männens båtsko PLU
Sam Edelman kvinnor Rumi Mule
Woherrar Ankle stövlar mocka Point High klackar Mode Buckle s Dress skor Martin stövlar Zipper Martin stövlar svart bspringaaa (Färg Svart, Storlek 35)
Antelope Wilson Lee Woherrar Slip -Ons gående skor

Utsatta grupper

Vissa grupper löper större risk att påverkas negativt av företags verksamhet än andra. Det kan handla om barn, ursprungsfolk eller migrantarbetare. Oavsett vilka de är, har företag ett ansvar att förhindra att deras rättigheter kränks.

Läs mer om Utsatta grupper
Skechers Mans Porter Vamän Slip -on Loafer
Socofy läder Ankle Booslips, Woherrar Vintage Handgjorda Mode läder Boot Retro Splicing Anskorkel Oxford Boot s Dark blå 5 B.M. USA

Miljö och klimat

Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar och nära sammanlänkade med påverkan på mänskliga rättigheter. Företag har ett ansvar att förhindra att de bidrar till miljöförstöring och klimatförändringar.

Aukusor Woherrar bred bred Flat skor, bekväm glid på spetsig tå Ballet Flat s.
Scholl Sandalen mit riemän eruannie
skor herrar Business Oxford Casual British Style Low Upper Lacking Formal skor s (Färg bspringaaa, Storlek 9 D (M) US)

Lokalsamhällens rättigheter

Stora projekt som gruvnäring eller dammbyggen tvingar ofta människor att flytta. Samhällen som berörs av ett företags verksamhet har rätt att bli tillfrågade innan nya projekt startar och de som påverkas negativt har rätt till skälig kompensation.

Läs mer om Lokalsamhällens rättigheter
Sunville pojkar Starbay - Little pojkar Flat Justerbar Heel Sock Goody Goody Slipper, Amazonia

Offentlig upphandling

Den offentliga sektorn upphandlar varje år varor och tjänster för miljarder. Staten, kommunerna och landstingen har ett särskilt ansvar att se till att det som köps in är hållbart producerat. De har också stora möjligheter att värna mänskliga rättigheter och miljö i produktionen genom att ställa krav.

Läs mer om Offentlig upphandling