ARTIKEL | 5 juni 2019

Seminarium: Schysst offentlig upphandling av IT-produkter

Är du upphandlare, strateg eller beslutsfattare på en upphandlande myndighet? Välkommen till ett seminarium om risker i IT-sektorn den 16 september!

Madeline kort Wave W35378 Svart mikrofiber
Fergalicious Woherrar Jillie Ankle Boot
Shrinking space
Reindeer läder herr Full Grain läder Tan Varm Mjuk Inomhus Slippers Scuffs Sliff
ARTIKEL | 15 maj 2019

Clarks Originals Trigen Evo Dress skor UK 8 vit

I Ecuador riskerar MR- och miljöförsvararen Jorge Acosta åtal för att ha skapat ”ekonomisk panik” . Detta efter att ha rapporterat om dåliga arbetsvillkor för arbetare i banansektorn och om produktionens negativa påverkan på miljön.

Soludos kvinnor Venetian Booslips mode Boot
Nike Woherrar Court Air Zoom Noll tennisskor Make ICT Fair
ARTIKEL | 7 maj 2019

Copper with a Cost – film om kopparutvinning i Zambia

Swedwatchs film ”Copper with a Cost” illustrerar hur brytning av koppar fått negativa konsekvenser för miljö och människor i Zambia.

skor en cuir polyuréthanne en cuir Teman
  • Arbetsvillkor
  • Högrisk- och konfliktområden
  • Utsatta grupper
  • Miljö och klimat
  • Lokalsamhällens rättigheter
  • Offentlig upphandling
ACE 17.4 TF junior Astro Turf -utbildare

Arbetsvillkor

I de globala leverantörsleden är risken för kränkningar av mänskliga rättigheter stor. Dessutom krymper många MR- och miljöförsvarares möjligheter att verka. Företag har ansvar att förhindra kränkningar i alla delar av sin verksamhet.

Läs mer om Arbetsvillkor
Varma skor för bspringaaa mode, tillfällig Cowhid, översta ytterdörren, utbränd Martin stövlar (Warm sammet valfritt) Skor för män

Högrisk- och konfliktområden

I områden där det råder krig och konflikt, eller där staten är svag, är risken att mänskliga rättigheter kränks förhöjd. Det ställer stora krav på företag med verksamhet i sådana områden att känna till och hantera riskerna.

Läs mer om Högrisk- och konfliktområden
Steve Madden herr Othello Loafer
Skechers Performance Mans Go Flex Train Conquer gående skor, Charkole,9.5 M USA
Jordan herr Fljus Origin 3 Skor
bilLTORNADE Fan, MEN FRANSLO5533;65533;s Biker stövlar

Utsatta grupper

Vissa grupper löper större risk att påverkas negativt av företags verksamhet än andra. Det kan handla om barn, ursprungsfolk eller migrantarbetare. Oavsett vilka de är, har företag ett ansvar att förhindra att deras rättigheter kränks.

Läs mer om Utsatta grupper
Marc O'Polo Woherrar Sneeaker 8014463501 Tränare
K1X - LP låg LE

Miljö och klimat

Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar och nära sammanlänkade med påverkan på mänskliga rättigheter. Företag har ett ansvar att förhindra att de bidrar till miljöförstöring och klimatförändringar.

Meiguiyuan kvinnor Sandals High klackar Platform Cross Wrap Crystal täcker Kvinnor Pump Kvinnor Sandaler
Tänk kvinnor Mizzi 82361 läder Sandals.
ny balans herrar Mr93lbk

Lokalsamhällens rättigheter

Stora projekt som gruvnäring eller dammbyggen tvingar ofta människor att flytta. Samhällen som berörs av ett företags verksamhet har rätt att bli tillfrågade innan nya projekt startar och de som påverkas negativt har rätt till skälig kompensation.

Läs mer om Lokalsamhällens rättigheter
Unique Toe läder Rock Singer Casual Bar Dress for Formal, Business, bröllop, Casual, Office, Party, Retro grön skor JITai 2018 Män Loafer Patchwork of Genuine läder and Horsehair Round Toe Slip on Dress skor

Offentlig upphandling

Den offentliga sektorn upphandlar varje år varor och tjänster för miljarder. Staten, kommunerna och landstingen har ett särskilt ansvar att se till att det som köps in är hållbart producerat. De har också stora möjligheter att värna mänskliga rättigheter och miljö i produktionen genom att ställa krav.

Läs mer om Offentlig upphandling