ARTIKEL | 5 juni 2019

Seminarium: Schysst offentlig upphandling av IT-produkter

Är du upphandlare, strateg eller beslutsfattare på en upphandlande myndighet? Välkommen till ett seminarium om risker i IT-sektorn den 16 september!

EMU Kvinnors Dame svart 8.5 M
Hanwag Mans Robin GTX Trail skor, män, Robin GTX
Shrinking space
TDA männens glidning på kvalitetsläder gående Business Oxford Boat skor
ARTIKEL | 15 maj 2019

Nio Sju äkta läder Kvinnors Almond Toe Super hög klack Platform Handgjort Slip På Ankle Stövlar

I Ecuador riskerar MR- och miljöförsvararen Jorge Acosta åtal för att ha skapat ”ekonomisk panik” . Detta efter att ha rapporterat om dåliga arbetsvillkor för arbetare i banansektorn och om produktionens negativa påverkan på miljön.

Salomon - Out Line GTX W
Giorgio Brutini herrar Hearst Oxford Make ICT Fair
ARTIKEL | 7 maj 2019

Copper with a Cost – film om kopparutvinning i Zambia

Swedwatchs film ”Copper with a Cost” illustrerar hur brytning av koppar fått negativa konsekvenser för miljö och människor i Zambia.

Gräv hundben Män Oxfordskor Trösta springaaada tå Icke Slippery och Bär Resistensroafer Teman
  • Arbetsvillkor
  • Högrisk- och konfliktområden
  • Utsatta grupper
  • Miljö och klimat
  • Lokalsamhällens rättigheter
  • Offentlig upphandling
So8ooa Lady Slippers Ladies Casual Slippers in Autumn and Winter The Inoor Warm Faux -läder Paddad Slippers lila for kvinnor 39

Arbetsvillkor

I de globala leverantörsleden är risken för kränkningar av mänskliga rättigheter stor. Dessutom krymper många MR- och miljöförsvarares möjligheter att verka. Företag har ansvar att förhindra kränkningar i alla delar av sin verksamhet.

Läs mer om Arbetsvillkor
Mode Autumn Winter läder stövlar med Lace Up Woherrar Pointed Thin skor Ideal för Ladies Girls Inoor utomhus Daily Use, svart

Högrisk- och konfliktområden

I områden där det råder krig och konflikt, eller där staten är svag, är risken att mänskliga rättigheter kränks förhöjd. Det ställer stora krav på företag med verksamhet i sådana områden att känna till och hantera riskerna.

Läs mer om Högrisk- och konfliktområden
Terra herr Harrier Composite Toe VattenBesteändig Puncture Resistent Industrial Boot
T -JULY kvinnor Casual skor Matte läder Stried Sport skor kvinna Platform Rubber Thick Sole Ladies Traines
Cambridge Select Woherrar Mary Jane Crystal Rhinestone Chunky Platform hög klack Pump
DANIELA ROSSI Sandaler kvinnor läder svart

Utsatta grupper

Vissa grupper löper större risk att påverkas negativt av företags verksamhet än andra. Det kan handla om barn, ursprungsfolk eller migrantarbetare. Oavsett vilka de är, har företag ett ansvar att förhindra att deras rättigheter kränks.

Läs mer om Utsatta grupper
Krispat kvinnor Flat Slipper röd, (röd -Kombi) 2311 -2
ASICS GelKayano 23 nyC herr springaning skor

Miljö och klimat

Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar och nära sammanlänkade med påverkan på mänskliga rättigheter. Företag har ett ansvar att förhindra att de bidrar till miljöförstöring och klimatförändringar.

Aquatalia kvinnor Phebe Nappa Pump
Kvinnliga skor  65533;  Purjolök; läderfall & vinter - modestövlar Rough Heel Closed Toe Knee höga stövlar svart (Färg  Svart, Storlek  36)
Touchup Woherrar Woherrar Vanessa Manmade Sandal

Lokalsamhällens rättigheter

Stora projekt som gruvnäring eller dammbyggen tvingar ofta människor att flytta. Samhällen som berörs av ett företags verksamhet har rätt att bli tillfrågade innan nya projekt startar och de som påverkas negativt har rätt till skälig kompensation.

Läs mer om Lokalsamhällens rättigheter
Thadensama Embryderöd Loafers män sammet skor svart Designer herr Smoking Slippers Manliga Bröllop and Party Loafers Dress blå 1.9.5 Adidas PowerAlley 3 TPU herr Baseball skor, Royal vit grå Storlek 11.5

Offentlig upphandling

Den offentliga sektorn upphandlar varje år varor och tjänster för miljarder. Staten, kommunerna och landstingen har ett särskilt ansvar att se till att det som köps in är hållbart producerat. De har också stora möjligheter att värna mänskliga rättigheter och miljö i produktionen genom att ställa krav.

Läs mer om Offentlig upphandling